Prvi broj! Jupi :) Scrum, Kniberg o PO, Deming i još ponešto.

Poštovani prijatelji i partneri,

Dobre ideje četvrtkom (ponekad i petkom), donose kvazi-dvotjedni pregled zbivanja iz svijeta agilnih metoda razvoja (softverskih) produkata, devopsa, menadžmenta, poboljšanja produktivnosti i vezanih tema. Nadamo se da ćete pronaći nešto za sebe.

Materijala ima stvarno puno, krenimo pa ćemo vidjeti gdje ćemo stići.

Dobrodošli!

–CROZ Agile Team

U fokusu

Vodič kroz Scrum

Vodič kroz Scrum (Scrum guide, http://www.scrumguides.org/scrum-guide.html) je pravo mjesto gdje ćete saznati najvažnije detalje o Scrumu. 

Baš sve je unutra, od objašnjenja teorije, vrijednosti, veličine tima i definiranih rola pa sve do ceremonija i artefakata. Jeste li znali da je preporučena veličina tima 6 plus/minus 3 člana? Da, i Scrum se poboljšava kroz vrijeme pa su se i preporuke o veličini tima uskladile s informacijama s terena. Sve što je novo ili promijenjeno je lijepo sažeto na ovoj stranici: http://www.scrumguides.org/revisions.html 

Scrum Guide je obavezno štivo za svakoga tko koristi Scrum, ima ga ideju koristiti u svom okruženju ili je vrlo blizu timova koji ga već koriste.

Pretplatite se na Dobre Ideje Četvrtkom


View previous campaigns.

 


VVV

Vrijedno Vašeg Vremena

  • U nedoumici ste kako započeti primjenjivati Scrum? Prvo pročitajte ovaj članak. (Ili nazovite nas).
  • Henrik Kniberg (Spotify, Lego) u ovom 15-minutnom filmu objašnjava što je Scrum. Svakako pogledati.
  • Pitate se što Scrum Master treba raditi “u međuvremenu”? Ima tu sasvim dovoljno posla za cijeli dan.

Najava

Agilno putovanje u Sloveniju

Tečaj Certified Scrum Master 7. i 8. studenog i mini-druženje na temu agilnog razvoja softvera dan poslije u Ljubljani. Više detalja na našoj web stranici.
 

Lektira

Do Better Scrum
Do Better Scrum

Do Better Scrum u osamdesetak stranica provodi čitatelja kroz detalje Scruma i daje uvid u manje spominjane ali super važne aspekte poput praktičnih koraka za početak primjene, kako izgleda kolocirani tim i koje su nam metrike napretka tima na raspolaganju. Autor knjige, kolega Peter Hundermark iz naše partnerske tvrtke agile42, iz vlastitog iskustva objašnjava što je coaching, koja je uloga coacha i zašto bi ga svatko trebao imati.

 

The Origin of Story Points
The Origin of Story Points

Quote of the Day

Everyone doing his best is not the answer.
It is first necessary that people know what to do.
— W. Edwards Deming, Out of the Crisis.