Pomodoro i sam koristim godinama, istina u različitim intenzitetima, ali kad treba stvarno i napraviti posao nema do dobre štoperice i dvadesetpetominutnih blokova. Slijedi par trikova do kojih sam došao kroz vrijeme.

Bilo mi je razumljivo da ne koriste baš svi Pomodoro, ali sam se pomalo iznenadio kad sam shvatio da dosta ljudi nije ni čulo za taj način upravljanja vremenom. Pomodoro je, naime, tehnika kontrole vlastitog fokusa tokom rada i svodi se na par vrlo jednostavnih koraka:

  1. Uzmi zadatak
  2. Postavi štopericu na 25 minuta
  3. Primi se posla i radi tih 25 minuta
  4. Kad štoperica zazvoni, uzmi pauzu od 5 minuta
  5. Ponovi
  6. Nakon četvrtog ciklusa uzmi dužu pauzu

(Više detalja na stranici tvorca koncepta – da, od svega se može napraviti biznis.)

Tako jednostavan koncept može upaliti, ali ostavlja jako puno prostora za hvatanje kojekakvih krivina nakon čega se mogu čuti priče da stvar ne radi, nema smisla, da je nemoguće implementirati u realnom okruženju i slično.

Zato, ovaj članak.

Što je potrebno za početak?

Za uspješnu primjenu Pomodoro tehnike za fokusiranje je potrebno imati:

  1. Posao kojeg treba napraviti, komada neograničeno
  2. Štoperica, komada 1
  3. Olovka, komada 1
  4. Mali papirići, komada nekoliko

Slijedi par trikova iz mog iskustva, uz obavezni podnaslov…

Nećete vjerovati što sve možete postići uz ovih 6 savjeta!

Pro tip #1: Ne planirajte posao tako da stane u 25 minuta.

Ustvari, ja uopće ne planiram posao unaprijed. Imam listu poslova, na vrhu liste je najvažniji zadatak u tom trenutku i to je to. Primim se posla i ne radim ništa drugo dok zadatak nije gotov. Kad je gotov ponovo pogledam koji je sljedeći najvažniji zadatak!

Znači planiranje sam sveo na odabir sljedećeg zadatka i to radim svaki put prije nešto što počnem nešto raditi.

Nije baš jednostavno u praksi kako zvuči ovako u par rečenica, ali sam relativno brzo uhvatio štos. Kad odzvoni 25 minuta jednostavno stanem.

Pro tip #2: 25+5 je kul, ali nije uklesano u kamenu.

25 + 5 minuta je zgodna kombinacija jer se lako zaokružuje na pola sata, dva pomodora su sat vremena itd., ali sam kroz vrijeme shvatio da neki poslovi bolje idu ako imam obroke od cca 35-40 minuta i pauzu od 2-3 minute. Naprimjer, pisanje članka za naše Tvorničke novine je takav tip posla. Možda ima neke veze što članke obično pišem u poluležećem položaju, no to je neka druga priča. Pomodori od 50 minuta mi nikad nisu odgovarali.

Pro tip #3: Post-it i olovka.

Metoda kaže da sve čega se sjetim a nije direktno vezano uz zadatak koji radim trebam zapisati i zaboraviti. Zapisati je lako, ali zaboraviti malo teže, pogotovo ako sam zapisao u Evernote ili obični txt fajl na računalu. Kako većinu stvari ipak radim za kompjuterom, pretpostavljam da problem leži u činjenici da nisam dovoljno daleko odmaknuo tu smetnju već je ona i dalje tu negdje, preblizu. Zato, Post-it i olovka, iz dva razloga: drugi fizički medij mi je stvarno sa strane, odvojen i neovisan, a i sama veličina Post-ita me ograničava da imam previše zapisanih stvari.

Drugim riječima, ako radim nešto a u međuvremenu sam popunio jedan ili dva Post-ita, nešto nije kako treba. Odmah imam priliku zapitati se što se događa, zašto radim na nekom zadatku a istovremeno razmišljam o toliko drugih stvari. Možda nisam odabrao najvažniji zadatak? Ili je vrijeme za dužu pauzu?

Pro tip #4: Što raditi tokom pauze?

Ili još smješnije pitanje, smije li se tokom pauze razmišljati o poslu? Naravno da se smije, nije baš da će Pomodoro Policija banuti na vrata, zar ne? 🙂

Ja obično skoknem po vodu ili se malo rastegnem i to je to. Par minuta i idem dalje, s tim da se trudim biti u granicama 5 minuta.

Pro tip #5: Prava štoperica za mjerenje vremena.

Za mjerenje vremena mi se najboljom pokazala prava štoperica, i to ova prikazana na slici. Može se kupiti u Mülleru na odjelu za kuhinjske sitnice, i nije neka pretjerana cijena. Imaju nekoliko vrsta, no ova ima zgodnu vizualizaciju preostalog vremena – ova crvena zastavica – i lijepo kuca dok radi (što nekom može ići na živce; meni ne).

Organiziranje vremena

Ako sam negdje u javnosti, recimo čekam auto na servisu, malo mi je pretjerano izvaditi štopericu pa na stol. U takvim slučajevima koristim aplikaciju Goodtime (za Androida, sigurno postoji nešto slično i za iPhone). Aplikacija se vrlo jednostavna, ima samo elementarne funkcionalnosti a dodatni plus je što utiša sve zvukove tokom pomodoro bloka.

Postoji i nekoliko aplikacija na webu, recimo https://tomato-timer.com/#. Stvar radi ono što treba i to je to.

Pro tip #6: 3-4 bloka pa odmor.

Obično uspijem odvaliti 3-4 bloka u jednom prolazu prije nego što trebam duži odmor ili zaključim da je dosta fokusa za taj dan 🙂 Dva puta po dva sata koncentriranog rada znači, bar u poslu kojeg ja radim, jako dobro iskorišten radni dan.

Gore navedeni savjeti su uglavnom vezani uz samostalni rad, no metoda je primjenjiva i na grupe, sastanke i slično. O tome nekom drugom prilikom.

I da ne zaboravimo jednu vrlo bitnu stvar…

Kad rješavati mejlove?

Pa u pomodoru za rješavanje mejlova. Mislim stvarno…

[U pisanju ovog članka nije ozlijeđena nijedna štoperica.]