Tri, dvajedan - kreni! Dobre ideje četvrtkom nezaustavljivo jašu i svaki put su još malo bolje. 
O retrospektivama, kanbanu i zašto uz coaching napredujete brže.

U fokusu

Poboljšanja

Kapitulirajući pred Microsoftovom ponudom 2013. godine, Nokijin CEO je svoj oproštajni govor završio riječima “We didn’t do anything wrong, but somehow, we lost”. Tužan trenutak za sve nas fanove modela 3210 po kojem smo tipkali brže nego na računalu i popularne “banane” koju je Trinity koristila u prvom (i jedinom pravom) Matrixu. 

Ne možemo se sjetiti da je itko u ovako malo riječi bolje izrazio rizik od statusa quo i potrebu za kontinuiranim poboljšavanjem. Ovaj vrlo inspirativni TED Talk upozorava kako najveći prostor za unapređenje leži u nama samima a ne u gledanju preko ograde i plagiranju tuđih, njima uspješnih ideja i rješenja.

 

Pretplatite se na Dobre Ideje Četvrtkom


 

VVV

Vrijedno Vašeg Vremena

+ Trening ili coaching u doba kad se većina nas ustvari bavi kreativnim poslom? Čini se da coaching donosi bolje rezultate. Što je coaching i kako dobar coach poboljšava performanse organizacije pročitajte u članku Petera Hundermarka iz naše partnerske tvrtke agile42.

+ Svađat ćemo se s kim god treba i dokazati da su retrospektive ključan element u ciklusu (sprintu) Scruma. Pročitajte kako ih tim može iskoristiti za poboljšanja rada. 

+ Kanban je fantastična metoda za upravljanje poslom i poboljšavanje procesa rada i zaslužuje cijeli jedan broj Dobrih ideja četvrtkom. U međuvremenu pogledajte ovaj superbrzi dvominutni uvod i bacite pogled na KanbanBlog.

Najava

Nećete vjerovati na koliko se načina Agile može krivo shvatiti!

[Ok, nismo mogli izdržati, prilika za ovakav naslov se ne događa baš tako često]

U srijedu 14. prosinca organiziramo prvi Agile Hrvatska Meetup na temu razjašnjavanja zabluda i razbijanja mitova koji okružuju agilno. Dođite.

Može biti samo dobro, a u najgorem slučaju na kraju druženja ćemo napraviti retrospektivu i vidjeti što popraviti za sljedeći put.

Broj mjesta je ograničen veličinom prostora pa se svakako registrirajte na spomenutoj web stranici.

Najava Dva

Certified Scrum Product Owner Training

Tečaj Certified Scrum Product Owner (CSPO) se održava 12. i 13. prosinca kod nas u Lastovskoj 23, Zagreb.

Predavač (coach?) je famozni Lasse Ziegler, sa svojim stvarno zanimljivim stilom predavanja.

Rane prijave su zatvorene, ali tko se prvi javi na agile(at)croz.net dobije popust! Požurite!

Lektira

Toyota Kata

Dobra vijest! Zapadnjaci su konačno dešifrirali metodu kojom su u Toyoti postali majstori poboljšavanja. Još dobrih vijesti! Metoda je univerzalna, primjenjiva u svim industrijama i (kao i sve genijalne stvari) u svojoj osnovi vrlo jednostavna. U knjizi Toyota Kata: Managing People for Improvement, Adaptiveness and Superior Results (link na Goodreads) pronađite detalje i inspiraciju kako iste koncepte možete primijeniti i u svom dvorištu.

Too Busy to Improve

 

Quote of the Day

The biggest room in the world, is the room for improvement.

— Nepoznati Autor