Tehnologija nam je omogućila pristup nemjerljivim količinama znanja, ali nam (još uvijek) nije osigurala i još koji sat u danu da to znanje konzumiramo. I što sad?

Znanje je dostupnije nego ikad. Blogovi, tutoriali, knjige, e-knjige, online tečajevi, YouTube filmovi, forumi, itd., danas je sve dostupno na klik (BTW, o tome ćemo pisati u jednom drugom postu). Istovremeno, broj sati u danu kao da se u zadnje vrijeme smanjio i sada ih ima samo 24. Kako u zgusnutom danu pronaći vrijeme za učenje nečega novog? Svatko ima svoj workaround, a meni najdraži su audioknjige.

Zašto baš audioknjige?

Uz posao 9 do 5, dvoje djece, smjensku nastavu i razvoženje na engleski, francuski i plivanje, teško je naći vrijeme za knjigu, računalo ili Kindle. Zato sam u istom vremenskom slotu spojio višestruko ugodno s višestruko korisnim: trčanje i učenje. Trčanje je fantastična stvar, no meni osobno nakon nekog vremena uđe u rutinu i mozak krene tražiti zanimaciju. Što je pravi trenutak za audioknjigu. Trčanjem upravlja moj Sistem 1, dok se slušanjem bavi Sistem 2, dakle sve aktivnosti su komplementarne i nema konflikta. Stvar funkcionira.

Sistem 1 se probija kroz gužvu
Sistem 1 se probija kroz gužvu

Kakav hardver mi treba?

Ništa posebno jer audioknjige slušam s mobitela koji je i tako sa mnom dok trčim. Ne volim one slušalice koje idu u uši jer imaju tendenciju ispadanja ako imalo zapnem rukom za njih. Naročito ne volim one koje s jedne strane imaju plastični kontroler za glasnoću koji je teži pa se slušalice asimetrično ljuljaju. Najbolje su mi se pokazale old-school slušalice koje se stavljaju na glavu, kao kod starih walkmana. Možda izgledam retro, ali zvuk je dobar, dobro se drže na ušima, vrlo su jeftine i nije mi ih žao. Bežične bluetooth slušalice još nisam probao, ali rado ću ih recenzirati ako mi ih netko osigura. 🙂

Protip: trčite li s mobitelom u ruci, pazite da prste ne držite na mehaničkim tipkama sa strane. Znoj će ući u tipku pri čemu će se kristalizirati sol i tipka će se zaglaviti. Dogodi li vam se to, obrišite tipku čistom krpom namočenom u travaricu, k’o rukom odneseno.

A softver?

Imam Samsungov telefon pa pričam iz perspektive Androida. Jako dobar i besplatan player je MortPlayer. Ima sve što mi treba, pamti gdje sam stao s knjigom i podržava slušanje više knjiga u paraleli. No dobre audioknjige je ponekad teško naći besplatno (i legalno 🙂 pa imam i pretplatu na Audible (Amazonovu audioknjižaru). Audible ima izvrsnu mobilnu aplikaciju. I Audible i MortPlayer imaju gumbe za brzo premotavanje 10-ak sekundi naprijed ili nazad što je vrlo korisno kad mi izleti pas ili bicikl pa Sistem 1 nakratko ugasi Sistem 2 dok mi spašava glavu. Kad se Sistem 2 ponovo aktivira, moram mu premotati nazad.

Protip: isključite zvučne notifikacije na mobitelu jer imaju prednost i prekidaju audioknjigu. Taj prekid traje samo pola sekunde, ali audioplayeri ga tumače kao pauziranje pri čemu automatski premotavaju knjigu par sekundi unazad da bi vas kod ponovnog pokretanja podsjetili gdje ste stali. Čitavo iskustvo prekidanja knjige na pola sekunde, premotavanja par sekundi unazad i slušanja istog dijela je vrlo iritantno kad vam netko šalje bateriju WhatsApp poruka.

Audible aplikacija za Android
Audible aplikacija za Android

Što je sa sadržajem?

Za besplatne audioknjige se snalazim (khmm…). Mjesečna pretplata na Audible je oko 130 kuna za što dobijem jednu knjigu besplatno i popust na svaku sljedeću iako mi je u principu jedna knjiga mjesečno dovoljna. Ako taj mjesec ne iskoristim besplatnu knjigu, žeton mi se prenosi u sljedeći mjesec. U cijeni pretplate je i neograničeno slušanje oko 100 kanala među kojima su HBR, Forbes, TED Talks, Readers Digest i sl. I to je super, netko mi čita HBR članke, slušam TED-ove, sve to dok trčim, how cool is that? Kad kupujete audioknjige, vodite računa da su neke “unabridged” iliti u izvornom obliku, a druge “abridged” iliti skraćene tako da je s manje riječi prezentiran isti sadržaj. Ovisno o tome kako gledate na stvari, kupovinom “abridged” knjige se možete osjećati ili prevarenim ili promućurnim… zato prije kupovine razmislite dvaput kakva ste osoba 🙂 “Unabridged” knjige od 200-300 stranica tipično se slušaju 6-9 sati što mi je često dovoljno za mjesec dana trčanja. Ako mi knjiga završi prije kraja mjeseca, nadopunim s besplatnim sadržajem iz HBR i TED kanala. Kurioziteta radi, Cryptonomicon Neala Stephensona traje 43 sata pa tko voli nek’ izvoli.

Protip: ako imate Audible pretplatu, obavezno pokrenite proces otkaza pretplate. Bez straha, samo hrabro proklikajte prvih par koraka nakon čega će vam Audible ponuditi poklon da se predomislite. Obično to bude 3-6 mjeseci besplatne ili upola jeftinije pretplate, par knjiga besplatno ili nešto slično. Mislim da ovisi o tome koliko im vrijedite u njihovom CRM-u.

Trčanje+slušanje knjiga prakticiram sad već skoro 2 godine. Fantastično je, nemam riječi. Zahvaljujući ovoj kombinaciji dan mi traje 25 sati od kojih je jedan uvijek dediciran za učenje. Možda se ne čini puno, ali Darren Hardy u The Compound Effectu kaže da male stvari na duge staze mijenjaju svijet. A primjećujem i pozitivnu povratnu vezu: duže trčim jer mi je knjiga zanimljiva i više učim jer imam pare duže trčati…i tako u beskonačnu petlju. Probajte…ozbiljno…navući ćete se.