Nastavljamo s druženjima agilne zajednice, pa smo tako u četvrtak 23.2.2017. organizirali drugi po redu (kako se to kaže, duplo bolji) meetup kod nas u edu-centru u CROZ-u. Ovoga puta smo se odlučili za donekle neuobičajen pristup, bar tu kod nas u Hrvatskoj: Lean Coffee.

Nastavljamo s druženjima agilne zajednice, pa smo tako u četvrtak 23.2.2017. organizirali drugi po redu (kako se to kaže, duplo bolji) meetup kod nas u edu-centru u CROZ-u. Ovoga puta smo se odlučili za donekle neuobičajen pristup, bar tu kod nas u Hrvatskoj: Lean Coffee.

Na prvi pogled Lean Coffee može izgledati kao da organizatori nisu odradili svoj posao (jesmo!) pa su se sjetili prevaliti zadatke oko smišljanja agende na same sudionike Meetupa, ali ustvari ovakav pristup je bolji i pravedniji jer osigurava da se na druženju razgovara upravo o onome što sudionici i žele.

Došlo je dvadesetak “agilista” različitog iskustva i predznanja, uz nas nekoliko iz CROZ-a. Smislili smo desetak tema, što je naravno bilo nemoguće pokriti u sat i pol, koliko smo planirali za druženje. Glasanjem (točkicama, dot voting) smo odabrali najzanimljivije teme koje smo zatim prodiskutirali i komentirali.

Udaljeni PO, komunikacija u timu i odbijanje Scruma

Teme koje su bile najzanimljivije sudionicima su se protezale od problema s distribuiranim timovima (kad je PO na drugom kraju svijeta), poteškoća kod formiranja tima i nekog čudnog stava da je Scrum loš.

Ključne riječi sam pokušao uloviti tokom razgovora i tu su na fotografijama.

Što učiniti kad imaš distribuirani tim

Komunikacija u timu

Kad se Scrum odbija kao nešto loše

STEMI u izvidnici

Današnja tema je bila zanimljiva i Stemijevcima jer i sami primjenjuju Scrum u svom radu (a i ured im je doslovno na drugom kraju hodnika 🙂 Dobra ideja i dobar proizvod su odmah privukli pažnju. Nismo ni sumnjali.

Što dalje

Kao facilitator cijelog druženja primjećujem da ima prostora za napredak u usvajanju gotovo standardnih coaching alata, poput spomenutog glasanja točkicama, ili rimskog glasanja (roman voting) kad treba odličiti između dvije opcije, ili potrebe za ograničenjem vremena za raspravu (timeboxing), pa čak i ROTI (return on time invested) ili standardne zvijezde za retrospektivu, tj. feedback. Eto teme za neko od sljedećih druženja.

Sljedeći Meetup planiramo krajem ožujka. U međuvremenu pogledajte detalje o druženju, komentare i još pokoju sliku na stranici Agile Hrvatska Meetupa.