Scrum nije metodologija razvoja softvera, ili bilo kojih drugih produkata. Metodologija propisuje korake koji te dovode do rezultata (rješenja, cilja). Scrum je okvir koji postavlja pozitivna ograničenja (eng. enabling constraints) kojem je cilj potaknuti određena ponašanja tokom procesa i unutar tima, kako bi tim samostalno došao do rezultata.

Kad primijeniti Scrum?

Scrum se pokazuje najboljim kad trebamo konačni proizvod kojeg nije moguće unaprijed definirati do najsitnijih detalja, ali gdje imamo ideju koju vrijednost želimo isporučiti krajnjem korisniku. Na kraju svakog kratkog i fokusiranog ciklusa (iteracije, sprinta) želimo biti malo bliže svom cilju. Po putu se sama konkretna izvedba — implementacija — prilagođava novim zahtjevima, saznanjima i informacijama. Dodajte periodičke kontrolne točke (dnevno na temu tekućih poslova; recimo jednom po ciklusu na temu samog rada i timske dinamike) i imate Scrum.

Nije samo za softver

Scrum čak nije ograničen na softver. Ako ste u marketingu, posve je primjenjiv u razvoju marketinških kampanja. Ako ste u izdavaštvu, vrlo je lako zamisliti iterativni i inkrementalni pristup kod pripreme i izdavanja časopisa. Moguće ga je primijeniti i na proizvodnju hardvera, pa čak i automobila.

Prirodan odabir

Gledajte na Scrum kao na implementaciju principa do kojih ćete ionako i sami doći ako se odmaknete jedan korak unatrag i pogledate što vam može pomoći u boljem, lakšem i jednostavnijem obavljanju svog posla.