Potrebno je razlikovati pojmove produkta i projekta kako bi se razumjelo gdje je Scrum primjenjiv, a gdje primijeniti neke druge metode.

Što je produkt

Scrum je okvir za razvoj proizvoda (produkata). Proizvod ima svoj životni ciklus, pojednostavljeno:

  1. Traženje (ideje, prototipi)
  2. Razvoj
  3. Održavanje i nadograđivanje
  4. Gašenje

Kako se mijenja faza u kojoj je proizvod, tako se mogu primjenjivati i različite izvedbene metode.

Scrum će se najprirodnije snaći u fazi razvoja proizvoda, iako će se i u fazu traženja uklopiti sasvim dobro.

Ovisno o kakvom se održavanju i nadograđivanju radi, moguće je da će prvi izbor biti kanban ili neka kombinacija Scruma i kanbana.

Što je projekt

S druge strane, projekt je više administrativna kategorija. Tokom projekta se može razviti jedan ili više proizvoda. Kroz projekt je također moguće voditi proces održavanja i nadograđivanja proizvoda i slično. U svakom slučaju, projekt i proizvod mogu, ali i ne moraju biti direktno povezani.

Kako se Scrum uklapa

U tom smislu, Scrum se može primijeniti u svakom projektu koji u sebi sadrži nekakav proizvod. Naprimjer, ako imamo projekt kojemu je cilj isporučiti proizvod internet bankarstvo, od inicijalne ideje do razvoja i isporuke u produkciju, Scrum će se sasvim dobro uklopiti u životni ciklus u te dvije faze.

Kad se završi projekt razvoja i započne projekt održavanja i nadogradnje (proizvoda), Scrum se može ali i ne mora primijeniti.

Primjeri

Spomenuto internet bankarstvo je tipičan produkt za čiju bi implementaciju Scrum bio odličan odabir: imamo osnovnu ideju, imamo cijeli niz sitnih funkcionalnosti koje zajedno čine cijeli proizvod i koje su dovoljno neovisne da ih možemo organizirati u kategorije po važnosti, naprimjer moramo imatitrebali bismo imati i bilo bi dobro da ih imamo. Scrumom ćemo postići da na početku implementiramo funkcionalnosti iz kategorije moramo imati, čime već imamo upotrebljiv proizvod. Zatim prelazimo na ostale kategorije i prestajemo kad je došlo vrijeme za isporuku, kad smo potrošili budžet ili kad vidimo da nastavak razvoja ne donosi dovoljno povrata uloženog.

Fukcionalnosti možemo organizirati u kategorije po važnosti, naprimjer “moramo imati”, “trebali bismo imati” i “bilo bi dobro da ih imamo”

Nasuprot internet bankarstvu, organiziranje rođendanske zabave je projekt koji nije prikladan za Scrum: iako ima proizvod (zabavu), taj proizvod ne možemo isporučivati malo po malo a nakon zabave nije potrebno nikakvo održavanje. Možemo odraditi retrospektivu (i inače vrlo korisna praksa) i to je to.

Nategnuto, i rođendanska zabava bi se mogla progurati kroz Scrum, ali bismo se više nabijali na metodu nego što bismo imali stvarnih benefita tokom primjene