Mjerimo petnaest (15) brojeva! Požari, nogomet i izgradnja aviona kilu po kilu. 
Bonus samo za vjerne čitatelje: kako zaraditi za kamp kućicu u jedno poslijepodne.

U fokusu

Triput mjeri, jednom sijeci

Reci mi kako me mjeriš pa ću se tako i ponašati. Ovu, ili vrlo sličnu rečenicu ćemo pronaći u gotovo svakoj školi menadžmenta a čak je i znanstveno potvrđena. (v. Hawthorneov efekt, tj. efekt promatrača niže u tekstu.)

Zašto je to problem? (Očito je problem čim pišemo o tome, #jeltakotakoje) Uzmimo za primjer vatrogasce sa Sicilije, čije su dnevnice ovisile o količini vatri koje su ugasili. Trebamo li uopće napisati kako su se snašli da bi zaradili više? Okej, kliknite ovdje.

S druge strane, upravljanje bilo čime je poprilično teško ako nemamo dobre mjere, i možda je upravo to prostor za odraditi dobar posao. Istovremeno je to i mjesto gdje se vidi sposobnost menadžera koji dobro postavljenim mjerama mogu potaknuti pozitivne pomake u organizaciji.

Nisu sva mjerenja ista, i napori kod povećanja određenih brojeva ne znače nužno uspjeh na kraju.

Uzmimo za primjer nogomet. Svašta se tu prati, koliko je koja ekipa imala kornera, koliko su igrači pretrčali, posjed lopte – stvarno puno (tzv. leading) indikatora koji upućuju na to koja bi ekipa mogla — trebala? — pobijediti. Međutim, svi koji prate hrvatsku nogometnu reprezentaciju znaju da ti indikatori ne znače nužno i pobjedu. Jedino što se stvarno računa je broj postignutih golova (lagging indikator), koji će vjerojatno biti veći ako su leading indikatori pozitivni: više kornera znači više prilika za zabiti gol što vjerojatno vodi do više golova a time i do pobjede.

Slično je i u biznisu. Ako biznis ima kratki TTM (time to market) to znači da ima kraći period ispitivanja tržišta a time i više prilika za promijeniti priču/ideju ako nije upalilo iz prve. Kratki TTM sam po sebi ne znači i uspjeh.

Softver je vaš biznis? Pročitajte i bratski članak o metrikama u toj domeni. Uključuje i Dilberta! S druge strane, tu je i brutalno demoliranje glupih metrika u razvoju softvera

Razmišljajte što su vaši lagging a što leading indikatori. Fokusirajte se na dosezanje lagging indikatora, a leading indikatore gledajte kao na usputne stanice koje potvrđuju da idete u dobrom smjeru.

Pretplatite se na Dobre Ideje Četvrtkom


 


VVV

Vrijedno Vašeg Vremena

+ Pročitajte više o leading i lagging indikatorima.

+ Efekt promatrača (Hawthorneov efekt) je fenomen koji se javlja kad promatrane osobe, znajući da ih se promatra, mijenjaju svoje ponašanje. Wikipedia ima cijeli članak o tome.

Top 10 Druckerovih citata. Uvijek korisno.

+ Pizza na sastanku? Može. Dvije pizze? Još bolje! Tri? A ne, taj sastanak neće biti dobar. Tako kaže Jeff Bezos, i treba mu vjerovati.

Lektira

Kako izmjeriti bilo što

How to measure anything

Znate onaj osjećaj kad uzmete knjigu, pročitate je preko vikenda i kažete sebi Pa dobro, gdje je bila do sada? Ako vam je posao takav da tu i tamo trebate donijeti neku odluku temeljenu na dostupnim podacima, i ne želite da se ta odluka svede na “prst puta oko puta pekmez” onda je ova knjiga obavezna lektira. Dodajte još cijeli niz primjera, razumljivu matematiku i vrlo čitljiv stil pisanja i to je to, ne trebate ništa više.

Knjigu možete kupiti na Amazonu.

 

Compliance vs Security

Via Twitter.
 

Quote of the Day

Measuring programming progress by lines of code is like measuring aircraft building progress by weight.

— Bill Gates