Često se dotaknemo pitanja kako doći do znanja o agilnim i lean vrijednostima i principima, ili kako ući u taj misaoni sklop.

Nedavno smo s jednim vrlo dragim korisnikom potvrdili činjenicu da informacija iz svijeta agilnih i lean metoda ima stvarno puno, ustvari i previše, i da je dosta teško sustavno ući u temu. Može se, naravno, ali je pravo pitanje kako optimalno usvojiti znanje, bez previše lutanja i gubljenja vremena. Kroz naš coaching angažman se dobije i dosta široki pogled na cjelokupno područje što u konačnici budi želju za još više detalja.

Pokazalo se da ljudi žele čitati i slušati o iskustvima iz stvarnog života, što je i razumljivo jer tako mogu sagledati tuđe okruženje i usporediti ga sa svojim. U takvim situacijama obično preporučujemo sljedeću listu knjiga i filmova na YouTubeu.

Knjige

Scrum Guide

Scrum Guide (Vodič kroz Scrum, uskoro i u hrvatskom prijevodu) je obavezno štivo za svakog koga se Scrum dotiče na bilo koji način. Istina, nije baš razumljiv ako se čita bez ikakvog predznanja, pa preporučujemo da posvetite 2 sata i pročitate ga u miru tek nakon što ste proveli neko vrijeme u organizaciji koja usvaja ili već prakticira Scrum. Bit će puno lakše razumjeti što piše unutra, a istovremeno ćete dobiti bolju sliku što Scrum znači i u vašem okruženju.

The Art of Doing Twice the Work in Half the Time
The Art of Doing Twice the Work in Half the Time

Scrum: The Art of Doing Twice the Work in Half the Time

Jeff Sutherland je autor ove knjige, i autor Vodiča kroz Scrum. Pročitajte je zbog vrlo konrektnih savjeta, cijelog niza primjera i boljeg razumijevanja zašto se u Scrumu nešto radi na određeni način.

 

Lean from the Trenches

Henrik Kniberg je njuška, a ova knjiga to dokazuje “jedan kroz jedan”. Naći ćete jako dobro opisan projekt implementacije sustava za švedsku policiju i detalje o primjeni Scruma, Kanbana, XP-a i srodnih metoda i to od početka do kraja. Knjigu ćete pročitati za jedan vikend, toliko je dobra da je nećete ispuštati iz ruku.

This is Lean

This is Lean
This is Lean

This Is Lean: Resolving the Efficiency Paradox je knjiga još jednog švedskog autora, Niklasa Modiga, koja će vam brzo i bez previše okolišanja objasniti što je i zašto vrijedi uložiti napore kako biste bili “lean”. Izravan pristup “u glavu”, jednostavni primjeri, kratka knjiga zbog koje ćete preskočiti blesavi film na TV.

The Five Dysfunctions of a Team

Svi su vidjeli piramidu o pet razina disfunkcija tima. E pa ta piramida dolazi iz ove knjige, The Five Dysfunctions of a Team: A Leadership Fable.

Filmovi

Agile Product Ownership in a Nutshell

U samo 15 minuta prođite kroz temelje agilnog razvoja softvera. Film je pogledalo više od milijun ljudi, očito vrijedi nešto 🙂

Jeff Patton i filmovi o User Story Mappingu

Jeff Patton je autor knjige User Story Mapping, vrlo korisne tehnike vizualizacije posla i iteracija (sprinteva). Knjiga se ne bavi samo mapiranjem korisničkih priča već se dobar dio posvećuje upravo razjašnjavanju što User Story jest, kako ih dobro pisati i što je još važnije, kako ih iskoristiti.

Na YouTubeu je nekoliko filmova s različitih konferencija gdje Jeff prolazi kroz jednostavne i razumljive primjere. Krenite redom, nećete se razočarati. Možda je najbolji ovaj dvosatni iz priloga.