Što da radimo na Sprint Reviewu ako nemamo što za pokazati?

Pitanje koje često čujemo. I obično posljedica primjenjivanja konkretne prakse (ovog puta pokazivanja radećeg inkrementa proizvoda) bez zadubljivanja čemu ta praksa zapravo služi.

Činjenica: Sprint Review je putem postao sinonom za demonstraciju proizvoda.

Pogledamo li u Scrum Guide, tamo stoji “During the Sprint Review, the Scrum Team and stakeholders collaborate about what was done in the Sprint.”

Dakle, osnovna svrha Sprint Reviewa je suradnja razvojnog tima i stakeholdera na razvoju proizvoda. Dobar način kako to ostvariti, složit ćemo se najbolji, no sigurno ne i jedini, je pokazati što je napravljeno dosad i pričati o nastavku: zadovoljava li nova isporuka potrebe stakeholdera ili treba nešto mijenjati? Zadovoljava li proizvod u cjelini već sad potrebe stakeholdera pa možemo stati s razvojem? Ako još uvijek ne zadovoljava, koje su od preostalih funkcionalnosti prepoznate kao najvrjednije te će se implementirati sljedeće? Prepoznaju li stakeholderi možda neke nove funkcionalnosti koje donose značajnu vrijednost, a dosad nisu bile razmatrane za razvoj?

Osnovna svrha Sprint Reviewa nije “Dragi stakeholderi, dođite da vam pokažemo što smo napravili.” Pokazivanje onoga što je napravljeno je svakako poželjno i korisno, no pokazivanje nije samome sebi svrha. Osnovni cilj pokazivanja nije izvještavanje. Osnovni cilj pokazivanja je poziv stakeholderima na razgovor i suradnju oko razvoja proizvoda.

Da odgovorimo na pitanje: pokazivanje na Sprint Reviewu je svakako poželjno i mi kao coachevi uvijek inzistiramo da se pokazuju opipljive isporuke: radeći softver, konkretizirani dizajn i slično… No ponekad se dogodi da tim iz ovog ili onog razloga nema što za pokazati. U tom slučaju suradnju na razvoju proizvoda između razvojnog tima i stakeholdera treba temeljiti na nečemu drugome, npr. na pregledu produktnog backloga, razgovoru o vrijednosti pojedinih funkcionalnosti, diskusiji koje funkcionalnosti već danas možemo izbaciti iz backloga a da konačni proizvod zadovoljava potrebe stakeholdera. Pokazivanje radećeg inkrementa je kul, ali nepostojanje radećeg inkrementa nije razlog za preskakanje Sprint Reviewa. Osnovni cilj Sprint Reviewa je suradnja, a ne pokazivanje.

A zašto tim nije imao što za pokazati, e to je pak tema za retrospektivu 🙂