Sprint vam je otišao nakrivo, ništa nije ispalo kako ste planirali, nemate što pokazati? Što vam je činiti? Ništa lakše, ponašajte se kao da je sve normalno.

Sve vam izgleda kao drama, ali ustvari nije. Čak vam treba biti pomalo toplo oko srca jer se ovakve situacije događaju u stvarnom životu i dobro je imati stav kako pristupiti rješenju problema.

Kako vam je izgledao sprint?

Recimo da ste od planirane količine posla napravili jednu trećinu (vizualizirate posao pa se sve lako vidi), a ostatak vremena je otišao na ad-hoc zahtjeve i pomoć drugim timovima i okruženju jer:

  • Drugi dio organizacije lansira ogromnu produkciju, a vaš tim može pomoći u nekim detaljima.
  • Korisnik koji je do prije 2 tjedna znao što želi je potpuno promijenio priču zato što se kod njih interno nešto dogodilo.
  • Sustavi koji su do jučer radili stabilno su se počeli ponašati jako čudno pa ste morali pomagati operativi, restartati servere i još koješta.
  • Hakeri su vam napali IT i većinu vremena ste proveli stavljajući zakrpe na postojeće aplikacije i servere.
  • Poplava u sistem štali, svi kante u ruke i ajmo.

Ne izgleda lijepo. Što dalje?

Najčešće pitanje koje se ovdje postavlja je treba li održati sprint change (review, retrospektivu i planiranje) ili jednostavno preskočiti sve.

Pročitajte čemu zapravo služi Sprint Review.

Iz moje perspektive agilnog coacha odgovor je vrlo jednostavan i jednoznačan (da, treba), ali prije nego što se pokunjite i primite posla, probajte razmisliti o situaciji u kojoj se nalazite. Standardni coaching pristup analizi problema i okruženja je primjenjiv i ovdje. Zapitajte se: što ćemo (kao tim i cijela organizacija) dobiti ako imamo sprint change, a što ćemo izgubiti ako nemamo.

Dobit ćemo ako imamo sprint change

Benefiti su više nego jasni.

  • Svi stakeholderi imaju jasnu sliku što se radilo i napravilo tokom sprinta, bez obzira je li to iz backloga ili ad-hoc. Vidljivost tima i njihovog posla je pola uspjeha. 
  • Svi znaju koliko je kapaciteta otišlo na neplanirane aktivnosti, što je vrlo korisna informacija za buduće slične situacije ili druge timove i inicijative.
  • Članovi tima će komentari sprint, što su naučili u datoj situaciji, kako im je izgledalo raditi u takvom okruženju, možda skupa s drugim timovima, imaju li neka saznanja kojih recimo okruženje nije svjesno i slično.
  • Svi – članovi tima, PO, stakeholderi – imaju ideju što će se događati dalje, što sa zadacima iz backloga, očekuju li se i dalje slične situacije, i drugo.

Ograničite review na 30 minuta, ili koliko zaključite da vam treba: 20, 45… Vrlo je bitno da review bude fokusiran i ograničen! Najavite o čemu će se govoriti i pozovite sve zainteresirane strane, uz naznaku da prisustvo nije obavezno ali može biti korisno.

Ograničite retrospektivu na 45-60 minuta. Trebalo bi biti jako zanimljivo i korisno jer ste upravo doživjeli sudar dva svijeta – vašeg idealnog kojeg je jednostavno planirati i stvarnog koji je nepredvidljiv i zbunjen, a iz toga se može jako puno naučiti.

Planiranje odradite kao i do sada, s tim da možda već unaprijed znate da ćete imati manje kapaciteta za backlog pa sukladno tome ni planiranje neće trajati predugo.

Ako je baš panika, napravite pauze između reviewa, retrospektive i planiranja da se možete vratiti u stvarni svijet (i pomoći drugima ako treba) ali svakako sve ugurajte u jedan dan.

Izgubit ćemo ako nemamo sprint change

Ako ne napravite sve ovo gore, odnosno počnete rastezati i razvlačiti po danima i terminima, onda se može dogoditi da se neke stvari nikad ne odrade u cjelini, već u nekim dijelovima, automatski sljedeći sprint neće imati smisla, propustit ćete priliku osvrnuti se na trenutni način rada, što može biti korisno već od sljedećeg dana i tako dalje. Više problema nego koristi.

Dobro, nakon svega ovog, što mi je činiti?

Iz mojeg iskustva kao SM i coach, bez obzira na uspješnost ili neuspješnost sprinta, uvijek smo imali review u zakazano vrijeme, retrospektivu odmah nakon toga a zatim planiranje. Naša je sugestija da i vi uradite tako.


Photo by Andrej Lišakov on Unsplash.