Ima tome nekoliko tjedana da smo bili mentori na jednom lijepom hackatonu #Novathon #withPBZ (hvala PBZ što ste prepoznali CROZ ekipu!) Sudionici su stvarno dali sve od sebe, a u ranojutarnjim satima smo im imali priliku pričati o važnosti stabilnih, multifunkcionalnih timova.

Pogledajte slajdove (ako ih tako uopće možemo nazvati?)

 

Prečesto se timovi formiraju samo za potrebe projekta. Sastavljaju se na početku projekta i rastavljaju na kraju.

Formiranje tima nije jednostavan posao. Tuckman kaže da vrlo brzo nakon formiranja tima stvari krenu nizbrdo. I obično bude gore prije nego postane bolje. Prolazeći kroz faze storminga i norminga timu treba 6-12 mjeseci da uđe u fazu pune produktivnosti. A današnji su projekti takvi da tipično završavaju prije nego što se tim u potpunosti formira.

I što mi onda radimo? Baš kad se tim krene fino formirati, mi ga fino razmontiramo, jer projekt je gotov pa što bi drugo s timom nego ga razmotirati, jel tako? I onda promiješamo ljude i krenemo raditi neke nove timove koji opet ulaze u storming fazu i tako u krug. I stalno radimo s neformiranim timovima. I stalno vozimo Ferarije u drugoj brzini.

Ima li tome rješenja? Pa jasno da ima. Učinimo tim važnijim od projekta! Nemojmo ga razmontirati završetkom projekta. Iskoristimo dobro formirani, produktivan tim i dajmo mu da radi sljedeću najvrjedniju stvar iz našeg portfolija projekata. Dodjeljujmo projekte timovima, a ne timove projektima.

Zato sljedeći put kad pomislite na projekt…. nemojte… mislite na tim!

TEAM FIRST! Project second.