Sjećate li se onih dječjih mozgalica “Pronađi pet…pronađi sedam…pronađi x razlika između dvije slike“?

Zašto bi se zabavljala samo djeca? Napravite danas nešto ludo i zaigrajte “Pronađi u 5 minuta što više razlika između dva mindseta”!

Spoiler alert! Moji rezultati su ispod.

 

#1 (00:01)

Agilno: Iterativno i inkrementalno (malo pomalo).

Tradicionalno: Waterfall – sve odjednom (rizik od integracijskih problema, rizik da radimo krivi proizvod).

#2 (00:19)

Agilno: Fiksan je rok i trošak, a o opsegu se dogovaramo (najbitnije radimo na početku).

Tradicionalno: Fiksan je opseg, a varijabilni su rok i trošak (trpi kvaliteta).

#3 (00:44)

Agilno: Plan se radi iterativno, a poslovi se procjenjuju u trenutku kad znamo više informacija.

Tradicionalno: Plan i procjene se rade na početku u trenutku kad imamo najmanje informacija o poslu.

#4 (01:02)

Agilno: Prioritizacija se vrši kontinuirano i osigurava da se uvijek radi posao koji je u danom trenutku najvrjedniji, a na temelju informacija od stakeholdera. Organizacija putem uči.

Tradicionalno: Poslovi (funkcionalnosti) se prioritiziraju na početku projekta kad imamo puno pretpostavki i najmanje informacija. Organizacija putem ne uči.

#5 (01:29)

Agilno: Kontinuirano se evaluira što donosi najveću vrijednost i to se radi, u okviru roka i budžeta.

Tradicionalno: Zbog unaprijed dogovorenog fiksnog scope, rade se funkcionalnosti za koje se ispostavi da nisu potrebne/nužne, samo da se ispoštuje ugovor.

#6 (01:53)

Agilno: Procjene za implementaciju se ne podebljavaju jer se donose u trenutku kad je poznato dovoljno informacija i jer se radi transparentno.

Tradicionalno: Procjene za implementaciju se podebljavaju jer se donose prije početka rada (na početku projekta) radi osiguranja od rizika od nepoznavanja opsega na početku projekta.

#7 (02:14)

Agilno: Nema Change Requestova jer prihvaćamo promjene tijekom projekta i zajedno prognoziramo što se može odraditi u zadanom roku i budžetu.

Tradicionalno: Moguće dorade opsega uzrokovane novim saznanjima se provode kao Change Request (dodatno ugovaranje)

#8 (02:27)

Agilno: Partnerski odnos.

Tradicionalno: Odnos Naručitelj-Izvođač.

#9 (02:51)

Agilno: Isporučitelj transparentno radi posao, transparentan je projektni tim i posao kojeg on radi. Isporučitelj je transparentno plaćen sukladno stvarno odrađenom poslu.

Tradicionalno: Naručitelj optimizira da se što više posla odradi u ponuđenom roku i budžetu. Isporučitelj optimizira svoje troškove, angažira manje kompetentne ljude, odbija dorade koje imaju smisla, ali nisu u opsegu, pati kvaliteta.

#10 (03:16)

Agilno: Nije obavezna implementacija svega što je inicijalno razmatrano. Naručitelj može ranije zaključiti da ima dovoljno funkcionalnosti za normalan rad i da ne treba implementirati ostatak te tako može ostvariti uštedu.

Tradicionalno: Obavezna je implementacija svega što je inicijalno dogovoreno u opsegu.

#11 (03:42)

Agilno: Obzirom da svaki release može ujedno biti i posljednji, u okviru svakog releasea se radi integracija i testiranje. To osigurava da se integracijski problemi rješavaju kontinuirano, dok su još mali, pa je za njihovo rješavanje potreban manji angažman.

Tradicionalno: Obzirom da je sav opseg unaprijed poznat, projekt započinje fazom analize, nastavlja se faza implementacije, pa faze integracije i testiranja. Obzirom da se prva prava integracija komponenti događa kasno u projektu, kasno se otkrivaju integracijski problemi koji su uvećani količinom koda kojeg treba integrirati (tzv. Late Integration Breakage).

#12 (03:57)

Agilno: Svaki release je integiriran i testiran i potencijalno može u produkcijsko korištenje. Time To Market je puno brži.

Tradicionalno: Projekt je gotov kad je implementiran cijeli opseg, tj. kad je obavljena analiza, implementacija, integracija i testiranje – svega. Time To Market je loš – na kraju projekta.

#13 (04:19)

Agilno: Prioritizacija se događa kontinuirano te se osigurava da se uvijek radi funkcionalnost koja je najvrjednija. Ako se ne implementira sve što je na početku zamišljeno, ovime se osiguravamo da su svakako implementirane najvrjednije funkcionalnosti. Ako nešto nije implementirano, nije drama, to su najmanje vrijedne funkcionalnosti.

Tradicionalno: Prioritizacija se događa na početku projekta prilikom izrade plana, kad imamo najmanje informacija. U slučaju probijanja roka, rok se produljuje jer obično ključne funkcionalnosti nisu implementirane/dovršene.

#14 (04:42)

Agilno: Iterativno isporučujemo cjelovite funkcionalnosti krajnjim korisnicima, slušamo njihov feedback i validiramo hipoteze koje smo postavili na početku o vrijednosti funkcionalnosti. Smanjujemo rizik da ćemo izgraditi krivu stvar jer kontinuirano provjeravamo/potvrđujemo da radimo pravu stvar.

Tradicionalno: Opis funkcionalnosti i njihova prioritizacija je postavljena na početku projekta temeljem informacija koje imamo na početku projekta. Postoji veliki rizik da radimo krivu stvar i da ćemo to otkriti na kraju kad je sve gotovo.

(05:00) drrrrrrriiiiinnnnngggggg