Ako nešto razlikuje “agilni” način rada od “neagilnog”, onda je to retrospektiva.

— Svi koji razmišljaju o tome kako raditi bolje

Ustvari, nisam siguran čiji je to citat, možda čak i Jeffa Sutherlanda, no važnije je primijetiti kako jedna sitnica, jedna mala promjena u ponašanju i odnosu prema poslu kojeg radimo može dramatično utjecati na uspjeh, rezultate a u konačnici i na zadovoljstvo – naše, i naših korisnika.

Nego, znate li da je 6. veljače Svjetski dan retrospektiva? Ako do sada nikad niste imali niti jednu, danas je pravo vrijeme za početak. Dođite i večeras na meetup, gdje ćete moći naučiti kako napraviti dobru retrospektivu – da, i retrospekiva se može naučiti i poboljšavati.

Kako se rade retrospektive

Toliko je jednostavno da ne trebate nikakvu pomoć sa strane. Sve što trebate je dobra volja i sljedeći “algoritam”:

 1. Dajte si neko vremensko ograničenje, recimo dva tjedna, i radite svoj posao na način na koji ga radite. Tokom tog perioda tu i tamo porazmislite o tome kako radite.
 2. Nakon isteka tih dva tjedna uzmite pola sata i sjednite za stol. Pogledajte si u oči i odgovorite sami sebi na tri vrlo jednostavna pitanja:
  1. Tokom prethodnog perioda, što je bilo dobro u načinu na kojeg smo radili?
  2. Što je bilo OK, ali može bolje?
  3. Što više nema smisla i treba prestati raditi?
 3. Vjerojatno ćete imati više odgovora na svako pitanje; zapišite sve. Ili prvih par kojih se sjetite. Ili samo po jedan odgovor. Važno je da ste porazmislili o procesu, a ne o sadržaju vašeg posla.
 4. Sad iz svake grupe uzmite po jedan odgovor.
  1. Dobro: Čestitajte sami sebi što ste ovu stvar radili dobro. Da, recite si “E bravo, ovo je bilo kul i nastavljamo ovako.”
  2. Može bolje: Razmislite koje konkretne akcije treba napraviti da stvar bude malo bolja?
  3. Treba prestati: Što će se dogoditi kad prestanete ovo raditi? Što ćete raditi umjesto toga?
 5. U sljedećem periodu pripazite da svakako i dalje radite ono što je bilo dobro, obavezno obratite pažnju na konkretno poboljšanje onog što već radite ali može bolje, i širom otvorite oči i pripazite da ne ponovite stvari koje trebate prestati raditi.
 6. GOTO 1.

Par savjeta:

 • Imate jako puno odgovora? Složite ih po važnosti i uzmite prvi.
 • Ne možete složiti odgovore po važnosti? Složite ih po abecedi i uzmite prvi odozgo.
 • Potrebne akcije su prevelike i neće stati u dva tjedna? Prepolovite ih. Ni onda neće stati? Opet ih prepolovite.

Ne pretjerujte s akcijama, dovoljna je po jedna za svaku kategoriju. Ionako ćete za dva tjedna imati novu retrospektivu.

Bravo!

Čestitam! Upravo ste napravili najvažniju promjenu u svom radu; upravo ste postali “agilni”, i to koristeći samo vlastiti mozak i nešto discipline.