Nikad nije kasno uskočiti u vlak koji vozi u dobrom smjeru.

Čini se da Design Thinking ulazi u hrvatski korporativni svijet na velika vrata: od tri nova angažmana ove godine, na dva smo već počeli s radionicama, a na trećem se upravo dogovaramo.

Kako se Design Thinking sasvim lijepo uklapa u agilni pristup razvoju proizvoda (ne samo softvera!), prenosimo seriju članaka koji su objavljeni prije godinu dana (!) u FYI br. 22.

Ako već niste, pročitajte prvi (uvodni) dio ili skočite na četvrti, posljednji dio koji će vam pomoći da krenete s Design Thinkingom.


Dolazi ljeto, bit će vremena: pročitajte koju od dolje navedenih knjiga, pogledajte tečaj na Courseri i sljedeći put kad se uhvatite u razmišljanju što bi za vaše korisnike (partnere, djecu, prijatelje,…) bilo dobro, pitajte ih, probajte razumjeti njihove potrebe, napravite malecki prototip i pokažite im. Uvedite Design Thinking u svoje ponašanje.

Alati

U svakoj fazi se mogu primjenjivati određeni alati, s tim da sami pojam “alat” treba shvatiti vrlo rastezljivo. Koji će se primijeniti ovisi – iznenađenje! – o konkretnoj situaciji i jako je teško imati recept koji će sigurno dovesti do sretnog ishoda.

Faze u design thinkingu i neki od alata koji se mogu koristiti, kako je opisano u knjizi Designing for Growth.

Svaka faza ima svoj skup primjenjivih alata, ali se kroz iskustvo stječe znanje koji je najbolji alat za određenu priliku.

Čisto za bolji dojam, uzmimo takozvani ‘Love/Break-up Letter’, alat koji se može koristiti u fazi razumijevanja potreba – date korisnicima da napišu pismo vašem proizvodu, i to ili ljubavno (“Dragi Proizvode, volim te zato što…”) ili ono drugo (“Proizvode, prekidam s tobom zato što…”). U CROZ-u trenutno radimo na preuređenju prostora i primjenjujemo Design Thinking da shvatimo što nam stvarno treba; zamislite koliko urnebesno smiješno izgleda kada ozbiljan čovjek u najboljim godinama piše pismo koje počinje s “Dragi stole, moramo razgovarati.” 😃 Ali, saznali smo neke vrlo zanimljive detalje što živcira ljude kad sjede za svojim radnim stolom.

“Dragi stole, moramo razgovarati.”

Na raspolaganju su nam još i intervjui, ankete, shadowing, persone, customer journey mapping, brainstorming, reverse brainstorming, brainwriting, 6-8-5, mindmapping… Uh, eto materijala za guglanje 😃

Lektira

Naravno da je popis knjiga o Design Thinkingu duži od raspona ruku Franje Arapovića, i naravno da nije baš najpametnije krenuti abecednim redom. U nastavku je moj pokušaj  filtriranja liste i planiranja vlastitog ograničenog vremena s obzirom na količinu knjiga koje želim (moram?) pročitati.

Popis knjiga o Design Thinkingu je duži od raspona ruku Franje Arapovića.

Creative Confidence

Početak je rezerviran za Creative Confidence: Unleashing the Creative Potential Within Us All, autora Toma i Davida Kelleya (da, braća su; da, isti su; i da, obojica izgledaju kao Groucho Marx). Design Thinking bez tvrtke IDEO gotovo da ne bi ni postojao kao pojam, a njih dvojica su suosnivač i partner u tvrtki, pa tako i u samom žarištu svih zbivanja vezanih uz Design Thinking. Knjiga razbija mit o inovacijama kao nečemu što je u domeni “kreativnih tipova” i pokazuje kako svatko, uz odgovarajuću želju i poznavanje principa, može biti kreativan.

Change by Design

Kad se spomene IDEO, odmah se misli na Tima Browna (što nije ništa loše, dapače), a Mr. Brown je napisao Change by Design: How Design Thinking Transforms Organizations and Inspires Innovation. Još jedna knjiga o razbijanju mitova (očito ih ima jako puno pa se trebaju razbijati); ovog puta na tapeti je mit da se ideje nekako stvore potpuno formirane i upotrebljive u mozgovima nedodirljivih genijalaca. U stvarnosti, treba dobro zasukati rukave i primiti se posla, a dobra vijest je da se i “proizvodnja” dobrih ideja može naučiti.

I “proizvodnja” dobrih ideja se može naučiti.

Gamestorming

Gamestorming je jedna od onih knjiga za koju se pitate kako nešto može biti tako jednostavno a tako dobro. Ovo je praktički katalog aktivnosti za svaku situaciju kad trebate probuditi ekipu i iz njih izvući najbolje (ideje, poglede, kritike, primjedbe…). Odlična knjiga i za svakog tko se bavi facilitiranjem sastanaka ili radionica, čak i izvan konteksta design thinkinga. Bacite pogled i na pripadajuću web stranicu, http://gamestorming.com.

Kako nešto može biti tako jednostavno a tako dobro?

Zatim, This is Service Design Thinking: Basics, Tools, Cases (Marc Stickdorn), Made to Stick: Why Some Ideas Survive and Others Die (Chip i Dan Heath), The Back of the Napkin: Solving Problems and Selling Ideas with Pictures (Dan Roam), Visual Meetings: How Graphics, Sticky Notes and Idea Mapping Can Transform Group Productivity (David Sibbet), Setting the Table: The Transforming Power of Hospitality in Business (Danny Meyer), Rapid Problem Solving with Post-It Notes (David Straker) itd itd… Nikad kraja.


Nastavite čitati četvrti, posljednji dio članka o Design Thinkingu ili se vratite na prvi.