Kad radim pa spomenem npr. psihologe koji imaju određene teorije, zaključke ili čak samo hipoteze, ili ekonomiste i mgmt konzultante koji imaju neke ideje koje odudaraju od ustaljenog razmišljanja, nerijetko s podsmijehom čujem komentare poput “Da, svakih 15 minuta nova teorija, prvo neka se dokažu pa ćemo onda razmišljati o njima.”

I sad si ja mislim, okej, možda i ima smisla. Neke teorije i prakse mgmta, odnosno organizacije posla postoje 50 ili 100 godina… ZA POSLOVE KOJI SU POSTOJALI PRIJE 50 ILI 100 GODINA. 

Kako način organizacije posla od prije 100 godina može biti dobar za vrstu posla koja je nastala prije 20 godina? Ili prije godinu dana? Ili koji će tek nastati sljedeće godine??

Kako pristup organizaciji posla koji odgovara proizvodnji milijun identičnih miksera odgovara proizvodnji jednog i samo jednog internet bankarstva, na tržištu i u okruženju koje postoji samo sad i nikad više, i koje će već sutra biti drugačije?

Može li se uopće organizirati proizvodnja internet bankarstva od početka do kraja, sa svim prepoznatim i definiranim zahtjevima i jasnim izlazom? Naravno da ne može.

Nemoguće je naučiti proizvoditi identična internet bankarstva. Ustvari, to niti nema smisla.

Ono što možemo je naučiti se nositi s tom jedinstvenom kombinacijom tržišta (potreba klijenata, konkurencije, tehnologije i drugih faktora), okruženja i naših sposobnosti i kapaciteta. To se, naravno, ne može preko noći, ali nije niti nešto osobito teško.

Naslovna slika: Photo by Philip Swinburn on Unsplash