Prije nekoliko tjedana sam održao prezentaciju na konferenciji .debug 2021 s naslovnom “Stavi Agile na pravo mjesto i čini to često”. Iako je tema trebala biti vezana uz razvoj proizvoda u najširem smislu (istraživanje tržišta, dizajn, implementacija), prezentacija je skrenula u neočekivanom smjeru…

Sve je počelo sasvim bezazleno

Razgovaramo prije par mjeseci Ivan Krnić i ja kako se industrija softvera oko nas previše fokusira na implementaciju nečeg već definiranog (specifikacija?) dok se ne razmišlja osobito o tome kako je eto baš taj zadatak onaj kojeg treba implementirati, i kako je dospio na vrh liste. Drugim riječima, pitamo li se radimo li pravu stvar ili radimo “što nam gazda kaže, samo brže“.

“Zašto ne bismo o tome progovorili na .debugu?”

“Može.”

I eto prezentacije.

I onda se sve okrenulo naopako

Kako je vrijeme u zadnje vrijeme 🙂 naklonjeno boravku na otvorenom i roštiljanju, tako i ja vikend prije .debuga s ekipom vrtim meso iznad žara. Na sebi imam majicu koju sam dobio na Global Scrum Gatheringu 2019. u Beču na kojoj, naravno, piše “Scrum Alliance”.

PRO TIP

Uvijek nosite sponzorske majice kad roštiljate!

Sve je bilo u najboljem redu dok jedan, stvarno dobar prijatelj nije shvatio što mi piše na majici:

“Scrum Alliance? Nije valjda da se baviš tim glupostima?!”

Šok i nevjerica

“Kako to misliš?”

“A kako ne bi bila glupost? Sazovu nas svaki neki neredoviti petak i onda svatko priča o tome što je radio u proteklih mjesec ili dva. Potpuno je nezanimljivo, informacije koje se dijele su besmislene, sastanak služi za ribanje, sve traje po par sati a sve skupa radimo jer je to ‘agilno’ i ‘svi to rade pa moramo i mi’.”

Ako stvarno dobar prijatelj, koji radi dobar posao u dobroj firmi ima percepciju da su Agile i Scrum “glupost”, onda moja priča na .debugu kako treba razmišljati jedan korak ispred puca u potpuno pogrešnu metu.

Dakle…

Još uvijek se igramo “agilnosti”. Još uvijek trpimo gluposti poput “svi to rade pa moramo i mi”. Još uvijek se na agilno gleda kao na nekakav proces za kontrolu. Još uvijek se smatra da je sve to “skroz jednostavno”, da ne treba “previše filozofirati” i da “to ionako već radimo”.

Nema smisla pričati o istraživanju tržišta, prototipima, MVP-ovima, A/B testiranju i takvim temama kad se elementarne stvari o smislenom i modernom načinu rada ne razumiju, ili čak zloupotrebljavaju.

I tako je moja prezentacija zadržala naslov, ali potpuno promijenila sadržaj. Slajdove pogledajte ovdje (PDF, 16mb), a nadam se da će uskoro biti dostupna i snimka.

Cover photo by Dustin Tramel on Unsplash