Kroz Working Agreement pravila funkcioniranja tima postaju eksplicitna, transparentna i svima jasna.

Razred prvaša nije puno drugačiji od novo sastavljenog razvojnog tima. Ako zanemarimo da je razred malo veći nego što bi razvojni tim trebao biti, u osnovi su to djeca/developeri koji se ne poznaju, a ako se i poznaju, to je iz nekih starih vrtićkih/projektnih vremena kad su oni bili mlađi i bezbrižniji, igra/posao zanimljiviji, a šefice manje stroge. 🙂

Prvaši su sad u školi, a škola je ozbiljna stvar i da bi sve funkcioniralo glatko, razred (polu)nepoznate djece mora naučiti raditi skupa. U tome im pomažu razredna pravila koja vise na zidu i nedvosmisleno artikuliraju koje se vrijednosti i ponašanja u razredu cijene. Gledajući ovu listu na prvom roditeljskom sastanku svidjelo mi se kako su pravila izražena kao pozitivna ponašanja, a ne kao zabrane. I čitav razred je izgledao kao veliki war room pun pozitivnih poruka i enabling constrainta(*) unutar kojih djeca rade zajedno i šire granice svojih mogućnosti.

Razredna pravila

Odmah mi je pao napamet tipični razvojni tim, a razredna pravila na zidu zapravo nisu ništa drugo nego Working Agreement kojeg svaki pravi tim ima.

Da podsjetim, Working Agreement je skup pravila koja definira sam tim, a koja opisuju način na koji tim želi funkcionirati. Kroz Working Agreement pravila funkcioniranja tima postaju eksplicitna, transparentna i svima jasna. Tim kao cjelina je vlasnik pravila, svi članovi sudjeluju u njihovoj definiciji (tipično u trenutku formiranja tima) te bilo tko u timu može inicirati doradu pravila. Zbog te razine autonomije i zajedništva, članovi tima se puno bolje pridržavaju pravila i brane ih pred drugima. Svaki tim naravno završi s vlastitim skupom pravila koja kroz vrijeme evoluiraju, a u nastavku je primjer interesantnijih.

Working Agreement

*Enabling constraints – smjernice kako se nešto radi koje su dovoljno specifične da ljudi ne lutaju, a opet dovoljno labave da ostavljaju prostor za kreativnost i inovaciju. U tom smislu enabling constraints zadovoljavaju tzv. Zlatokosino pravilo dobro poznato svim fanovima bajki: „…ni prevruće, ni prehladno, nego baš kako treba…“