Održali smo još jedan meetup, a evo i izvještaja kojeg piše Goran Kelečić.

Bus factor ili kako se riješiti voditelja tima

Mnoge agilne prakse poput dijeljenja odgovornosti u timu, zajedničkog rada cijelog tima na poslovnim zahtjevima, suradnje developera i poslovnjaka na testiranju, na papiru i ekranu zvuče super sve dok se ne spustimo u rovove i probamo sve to implementirati u stvarnom životu i u stvarnom okruženju.

Darko Špoljarić Špula  nas je na našem petom meetupu poveo na putovanje kroz šumu problema, nejasnoća i zbunjujućih ponašanja koristeći živi primjer projekta na kojem sada radi. Meetup je bio glavolomka (jel’ se tako kaže?)! Darko nam je koristeći Causal Loop Diagram koji nam dolazi iz systems thinking domene nacrtao uzročno posljedične veze svih svojih problema (onih poslovnih dakako), a mi ostali smo u grupama razgovarali, tražili rješenja i prezentirali prijedloge.

Od mnogih prijedloga, par stvari koje smo zapamtili:

  • Ne zaboravimo na bus factor – tim koji se raspadne ako X pregazi autobus, nije dobro posložen tim – neovisno o tome da li je X voditelj tima, developmenta, jedini analitičar ili bilo koji čovjek/rola. Puno praksi nam tu može pomoći, jedna od njih je rad u paru, od početka razrade zahtjeva do popravka zadnjeg buga. Izbjegnimo “to radi samo x” situacije.
  • U nekim (svim!) timovima dobro dođe Scrum tečaj da bi razumjeli zašto nešto ne radimo.
  • “Ček ček, što je ono točno rečeno na sastanku za ovaj zahtjev?” situacija – ako klijenta i Product ownera vidimo rijetko, trebamo li razmisliti kako dokumentiramo te razgovore?
  • Komunikacija mora biti konstantna, eksplicitna i zadatak svih članovi tima. Ako netko ima veći autoritet u timu, makar bio zasnovan na znanju, ne smijemo dopustiti da se ostali zbog toga povuku. Vraćamo se na bus factor, ali i na smisao kolaboracije i timskog rada.
  • Respect the WIP! Ili se izgubi u multitaskingu.

A tu su i slike koje je Kele uslikao krumpirom kroz bocu osušenog balzamika, tako da je i kvaliteta istih odgovarajuća.